sobota, 12 lipca 2014

Pieguski maślano - migdałowe z czekoladą!

Nigdy, przenigdy nie odmówimy sobie słodkości :) W ostatnim czasie mamy sporo zajęć i zdecydowanie mniej czasu na gotowanie, pieczenie i zadbanie o bloga. Postaramy się to zmienić. Póki co ratujemy się szybkimi i prostymi przepisami z cyklu - wszystko do jednej miski i gotowe :)
Dziś przepis na pyszne ciasteczka. Idealnie sprawdzają się w wersji śniadaniowej z kubkiem mleka.

Składniki
 
- 1 czekolada mleczna 
- 1 czekolada biała
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szkl cukru białego
- 0,5 szkl cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g zimnego masła
- 2 żółtka
- wanilia lub cukier waniliowy ( 2 łyżczeki )
- pół łyżeczki soli
- można też dodać orzechy 
 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki poza czekoladą, wysypujemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy ciasto na ok. 25 minut do piekarnika. 
Teraz rozwałkowujemy ciasto na ok 1cm grubości. Szklanką wycinamy okrągłe ciasteczka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej powycinane ciasteczka. Teraz posypujemy je czekoladą.
Ciastka pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Czekamy, aż przestygną i gotowe :)
 

E.O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz