Składniki
- 1/2 średniej cebuli
- 500g marchewki
- 15g oliwy z oliwek
- 100ml śmietany 18%
- 1 kostka bulionu warzywnego
- pół łyżeczki suszonego tymianku ( warto użyć świeżego )
- ok. 600ml wody
- pieprz, sól
Cebulę pokroić w plasterki, następnie udusić ją na oliwie. Następnie bierzemy garnuszek, do którego przekładamy naszą uduszoną cebulę, zalewamy ją przegotowaną wodą, dodajemy pokrojoną w paseczki marchew, kostkę bulionu, sól, pieprz i tymianek. Gotujemy wszystko, aż marchewka będzie miękka. Kolejny krok to zblendowanie zupy. Kiedy nasz krem jest już zmiksowany dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy krótką chwilę.
- 1/2 średniej cebuli
- 500g marchewki
- 15g oliwy z oliwek
- 100ml śmietany 18%
- 1 kostka bulionu warzywnego
- pół łyżeczki suszonego tymianku ( warto użyć świeżego )
- ok. 600ml wody
- pieprz, sól
Cebulę pokroić w plasterki, następnie udusić ją na oliwie. Następnie bierzemy garnuszek, do którego przekładamy naszą uduszoną cebulę, zalewamy ją przegotowaną wodą, dodajemy pokrojoną w paseczki marchew, kostkę bulionu, sól, pieprz i tymianek. Gotujemy wszystko, aż marchewka będzie miękka. Kolejny krok to zblendowanie zupy. Kiedy nasz krem jest już zmiksowany dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy krótką chwilę.
E.O
Musi być bardzo rozgrzewająca :)
OdpowiedzUsuńPycha !
Ten zestaw nie bardzo do mnie przemawia. Spróbuj dodać do tej zupy imbiru a zobaczysz jak zmieni smak.Dynia świetnie się komponuje z przyprawami korzennymi (imbir, curry). Ja robię zupę z dyni w 3 wersjach. Ostatnio robiłam krem z dyni i pieczonej papryki oczywiście z imbirem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,