poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sernik jogurtowy z borówkami na zimno !

Delikatny, lekki, orzeźwiający - idealny na lato !
Spróbujcie sami.

Składniki


- 750 g jogurtu greckiego - 1 łyżka ekstraktu z wanilii -150 g cukru pudru -2 płaskie łyżeczki g żelatyny -250ml śmietany kremówki 30% - borówki/jagody Górna masa:
- 150g serka mascarpone - 3 łyżki borówek/jagód - 3 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki zmiksować.
Sposób przygotowania
  • W większym naczyniu wymieszać jogurt grecki z wanilią i cukrem pudrem. Następnie żelatynę namoczyć, rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.

  • Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Dodać jagody lub borówki amerykańskie. Połączyć masę z owocami. Całość przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie nasz sernik pokrywamy masą. Wstawiamy do lodówki, schładzamy i delektujemy się smakiem !

E.O

1 komentarz:

  1. Mniam:) Zapraszamy do udziału w konkursie: http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/

    OdpowiedzUsuń