Delikatny, lekki, orzeźwiający - idealny na lato !
Spróbujcie sami.
Składniki
- 750 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
-150 g cukru pudru
-2 płaskie łyżeczki g żelatyny
-250ml śmietany kremówki 30%
- borówki/jagody
Górna masa:
- 150g serka mascarpone
- 3 łyżki borówek/jagód
- 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować.
Sposób przygotowania
W większym naczyniu wymieszać jogurt grecki z wanilią i cukrem pudrem.
Następnie żelatynę namoczyć, rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej, wymieszać.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Dodać jagody lub borówki amerykańskie. Połączyć masę z owocami. Całość przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie nasz sernik pokrywamy masą. Wstawiamy do lodówki, schładzamy i delektujemy się smakiem !
Mniam:) Zapraszamy do udziału w konkursie: http://domowe-wypieki.com/konkurs/konkurs-do-wygrania-kolorowe-slomki-do-napojow-oraz-papilotki-na-muffiny/
OdpowiedzUsuń