Serdecznie gratulujemy i prosimy o kontakt droga mailową, podając dane wysyłkowe.
Wszystkim ogromnie dziękujemy za zainteresowanie i doceniamy pomysły. :)
W najbliższym czasie umieścimy post z przepisami wszystkich konkursowych deserów. Na pewno przypadną wszystkim do gustu i może sami skusicie się na ich przygotowanie.
A oto przepis który zwyciężył :
Składniki na 2 porcje:
150g masy krówkowej
1 banan
250ml śmietanki kremowej o zaw. tł. 30%
1,5 łyżeczki żelatyny + 20ml zimnej wody
70g jogurtu greckiego
1 łyżeczka likieru Baileys
1 łyżeczka cukru pudru
0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Sposób przygotowania:
Śmietankę wkładamy do zamrażarki na 20 minut, aby się dobrze schłodziła, a następnie ubijamy na sztywno.
Żelatynę zalewamy 20ml zimnej wody i zostawiamy na 10 minut do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia.
Banana obieramy i kroimy w plasterki.
Masę krówkową ucieramy mikserem dodając 70g ubitej śmietany. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę, wymieszaną wcześniej z 2 łyżeczkami masy dla zredukowania temperatury, i dokładnie mieszamy. Przelewamy do dwóch pucharków. Cztery plasterki banana odkładamy do dekoracji, a resztę wkładamy równomiernie do masy lekko je wciskając w nią.
Pozostałą śmietanę łączymy z jogurtem greckim, cukrem pudrem i likierem Baileys. Dokładnie mieszamy i przekładamy do pucharków. Dekorujemy plasterkami banana i posypujemy kawą rozpuszczalną.
E.O
A to niespodzianka, bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńNagroda już dotarła. Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń