piątek, 25 października 2013

Nutella domowej roboty !

Czy znacie kogoś, kto nie lubi nutelli ? Smakuje dobrze w każdej wersji, a zwłaszcza tej najprostszej - prosto ze słoika, wyjadana łyżką ;) 
Dziś zrobiłyśmy naszą własną nutellę, musicie spróbować.


Składniki

- puszka mleka zagęszczonego, słodzonego
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej 
- 2 łyżki miodu ( polecamy akacjowy )
- 100g orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania

W pierwszej kolejność należy w piekarniku uprażyć orzechy, w temp. 200 stopni. Kiedy je wyjmiemy, staramy się oczyścić je z łuski ( może nadawać gorzki smak, dlatego warto się jej pozbyć ). Następnia w garnuszku rozpuszczamy mleko, czekoladę, kakao, cukier, miód. 
Uprażone orzechy blendujemy na gładką masę, a następnie dolewamy naszą płynną masę do orzechów. Wszystko razem blendujemy. Przelewamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki żeby stężało. 
Proponujemy przechowywać ją w lodówce. 
Smacznego !


E.O.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz