Doskonale się sprawdza, jest bardzo prosty i zachwyca smakiem.
Składniki
- opakowanie krakersów
- 3 opakowanie herbatników
- śmietanka 36%
- masa kajmakowa/karmelowa
można też użyć mleka zagęszcznego, zagotować i gotowa masa krówkowa
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru białego
- kostka Kasi
Sposób przygotowania:
MASA: w garnuszku zagotowujemy 2,5 szklanki mleka, w osobnym naczyniu mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną z połową szklanki mleka. Do gotującego się mleka dodajemy cukier biały i waniliowy. Kiedy rozpuszczą się, dodajemy naszą mieszkankę mleczno-mączną. Przykręcamy palnik, na małym ogniu energicznie mieszamy do uzyskaniu budyniu. Odstawiamy go do wystygnięcia.
Kiedy jest już chłodny, stopniowo dodajemy kawałki margaryny i miksujemy aż do chwili kiedy uzyskamy gładką masę. Można dodać też 4 krople aromatu śmietankowego.
WARSTWY: Na dno formy wykładamy herbatniki. Następnie naszą masę. Kolejny krok to ułożenie krakersów. Teraz masa krówkowa, a na koniec ubita śmietana 36% ( polecamy dodać do niej płaską łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny). Całość pruszymy delikatnie czekoladą mleczną lub gorzką.
Odstawiamy teraz ciasto do lodówki. Radzimy aby ciasto postało dłuższą chwilę np. przez noc, wtedy herbatniki i krakersy zmiękną. :)
E.O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz