czwartek, 26 września 2013

Krem z dyni - na słodko !

Były śliwki, więc nadszedł czas na kolejny przysmak jesienny, który warto wykorzystać w każdej kuchni. Nadają się do wykorzystania w różny sposób : lampiony, konfitury i oczywiście zupy.
Właśnie na ten ostatni element zdecydowałyśmy się i jest to nasz pierwszy krem z dyni :)


Składniki:

- 700g dyni
- 2 marchewki
- 600ml mleka ( można wykorzystać mleko kokosowe )
- 20g masła
- szczypta soli
- cukier dla smaku ( ok. 2 łyżek )

Spotkałyśmy się z przepisami, gdzie do kremu dodaje się także morele ok. 4. Nie próbowałyśmy ale na pewno wzbogacą smak dania. 

Sposób przygotowania:

Obieramy dynię, marchewkę. Następnie kroimy nasze warzywa na małe kawałki. W garnuszku rozpuszczamy masło i dusimy na nim pokrojoną dynię, marchew ( ok. 8 minut ). Teraz czas na mleko, które dodajemy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Kolejne 20 minut gotujemy naszą mieszankę, do momentu aż warzywa zmiękną. Całość należy zmiksować, zblendować na masę o gładkiej konsystencji. 
Nie pozostaje nic innego jak tylko doprawić solą i cukrem, po czym ZJEŚĆ ! 


E.O

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz