Składniki
- 100g cukru białego
- 80 ml wody
- 100g miodu
- 140g masła
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka mielonych goździków
-1 łyżka mielonego imbiru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500g mąki pszennej
- 100g miodu
- 140g masła
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka mielonych goździków
-1 łyżka mielonego imbiru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500g mąki pszennej
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki ( najlepiej na noc ). Następnego dnia rozwałkować ciasto na stolnicy na stosunkowo cienki płat (wtedy pierniczki będą kruche). Wycinamy pierniczki a następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy ok. 8-10min.
Gotowe. Pozostaje tylko udekorowanie naszych pierników.
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki ( najlepiej na noc ). Następnego dnia rozwałkować ciasto na stolnicy na stosunkowo cienki płat (wtedy pierniczki będą kruche). Wycinamy pierniczki a następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy ok. 8-10min.
Gotowe. Pozostaje tylko udekorowanie naszych pierników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz