Składniki
- 2 szklanki mąki
-250g miękkiego masła
- pół szklanki cukru ( my użyłyśmy cukru pudru )
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania
W miseczce miksujemy masło i cukier aby uzyskać jednolitą masę, następnie dodajemy mąkę, sól i olej. Podzielcie ciasto na dwie części. Do jednej z nich należy dodać kakao i zmiksować. Tak przygotowane ciasto trzeba zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok godzinę.
Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je i robimy dwa paski z ciasta białego i dwa paski z ciemnego. Teraz nakładamy na siebie 3 warstwy: biała od dołu, ciemna, biała na górę. Kroimy na pół. Bierzemy nasz 4 kawałek ciemnego ciasta i wkładamy pomiędzy rozkrojony pasek, pionowo. Pozostaje nam pokroić ciasto na małe kwadraciki, a jeśli lubicie bawić się z elementami to z pozostałego ciasta można zrobić kokardki :)
Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok. 160-170 stopni przez ok. 20 minut.
- 2 szklanki mąki
-250g miękkiego masła
- pół szklanki cukru ( my użyłyśmy cukru pudru )
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Sposób przygotowania
W miseczce miksujemy masło i cukier aby uzyskać jednolitą masę, następnie dodajemy mąkę, sól i olej. Podzielcie ciasto na dwie części. Do jednej z nich należy dodać kakao i zmiksować. Tak przygotowane ciasto trzeba zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok godzinę.
Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je i robimy dwa paski z ciasta białego i dwa paski z ciemnego. Teraz nakładamy na siebie 3 warstwy: biała od dołu, ciemna, biała na górę. Kroimy na pół. Bierzemy nasz 4 kawałek ciemnego ciasta i wkładamy pomiędzy rozkrojony pasek, pionowo. Pozostaje nam pokroić ciasto na małe kwadraciki, a jeśli lubicie bawić się z elementami to z pozostałego ciasta można zrobić kokardki :)
Ciasteczka pieczemy w temperaturze ok. 160-170 stopni przez ok. 20 minut.
E.O.
wygladają bajecznie :)
OdpowiedzUsuńu mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html