Składniki
Biszkopt :
- 5 jaj
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 6 łyżek oleju
Masa:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- mus truskawkowy
- 2 kostki margaryny "Kasia"
- 2 galaretki truskawkowe
- kilka truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania
- kilka truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności przygotujcie galaretkę, aby podczas przygotowywania ciasta stygła.
Biszkopt : Ubijamy na sztywno białka z cukrem, następnie dodajemy żółtka- miksując powoli. Następnie mąka z proszkiem do pieczenia - delikatnie wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodajemy olej i mieszamy wszystko.
Całość pieczemy przez ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni.
Masa: Gotujemy wodę. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Kiedy woda zagotuje się, umieszczamy na garnku miskę i zaczynamy miksować. W momencie kiedy masa urośnie do 2/3 objętości miski zestawiamy ją i nadal miksujemy, aż miska zrobi się chłodna.
W osobnym naczyniu miksujemy dwie kostki margaryny, a następnie powoli miksując dodajemy po łyżce naszych zmiksowanych jajek z cukrem.
Robimy mus truskawkowy, który powolutku dodajemy do naszej masy, aby nadać jej truskawkowy smak.
Warstwy: Biszkopt dzielimy na dwie części. Na spodzie wykładamy masę, przykrywamy płatem biszkopty następnie znowu pokrywamy masą, dekorujemy truskawkami i zalewamy galaretką.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki. Uwierzcie Nam - smakuje cudownie !
E.O
takie ciasta mogłabym jesc codziennie :)
OdpowiedzUsuńMy również, zwłaszcza krem - jest rewelacyjny !
OdpowiedzUsuńNiebo! Zgadzam się! Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Bardzo nam miło, że się podoba. Polecamy wykonanie z przepisu- warto ! :)
OdpowiedzUsuń