środa, 5 lutego 2014

Czkoladowa tarta z granatem!

Chcesz przenieść się w świat czekoladowej rozkoszyyyy ? Koniecznie przygotuj tą tartę! Jest niesamowicie słodka i pyszna. Samo przygotowanie też nie sprawi Wam trudności.

Składniki

- 2 opakowania ciastek - kruchych z czekoladą ( np. holenderskie )
- 1 granat
- 3/4 kostki masła
- 2 czekolady gorzkie ( wedel )
- 2 czekolady białe
- 300ml śmietanki 30%
- nutella ( kilka łyżeczek )

Sposób przygotowania


Spód : Ciastka blendujemy z masłem. Do posmarownaych masłem foremek wykładamy masę ciasteczkową i na ok 16-17 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, żeby nasz spód stwardniał. Kiedy nie będzie gorący wykładamy odrobinę nutelli na dno ( nie przesadźcie, ponieważ deser sam w sobie jest słodki ).
Teraz przygotujmy masę: Zaczniemy do ciemnej. W kąpieli wodnej ( w garczku zagotuj wodę postaw na niej miskę blaszaną z czekoladą ) rozpuszczamy czekoladę, następnie zestawiamy znad garczka i dodajemy 200ml śmietanki. Odstawiamy do wystygnięcia i przelewamy do naszych foremek. Wstawiamy do lodówki na ok. 30min
Teraz masa z białej czekolady, przygotowanie wygląda identycznie jednak do czekolady dodajemy 100ml śmietanki. Odstawiamy, aby przestygła, wylewamy jasną masę. Teraz całość posypujemy granatem. 
Każdą foremkę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki. Najlepiej spożywać po ok 3-4 godzinach po schłodzeniu w lodówce, wtedy masa dobrze tężeje. 





E.O

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz