Składniki
- 500g mąki
- 40g drożdży
- 120g cukru
- 1 szklanka letniego mleka ( 250ml )
- 1 cukier waniliowy
- ok. 100g roztopionego masła
-1 jajko
- 3 jabłka
- szczypta soli
Kruszonka:
-100g mąki
- 50g cukru
- 50g masła
-szczypta soli
Sposób przygotowania
- 500g mąki
- 40g drożdży
- 120g cukru
- 1 szklanka letniego mleka ( 250ml )
- 1 cukier waniliowy
- ok. 100g roztopionego masła
-1 jajko
- 3 jabłka
- szczypta soli
Kruszonka:
-100g mąki
- 50g cukru
- 50g masła
-szczypta soli
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności mieszamy drożdże z łyżeczką cukru i 100ml mleka. Odstawiamy na ok. 15 minut, przykrywamy ściereczką.
150ml mleka mieszamy z masłem. Teraz cukier, mąkę, sól, cukier i jajko mieszamy w misce. Powoli wlewamy nasze mleko z masłem i dodajemy drożdże. Teraz należy wyrobić ciasto. Najpierw drewnianą łyżką, później ręką. Gdyby ciasto było zbyt lepkie podsypcie je mąką. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło na ok. 1,5 godz. Kiedy już podwoi swoją objętość, przekładamy ciasto do formu. Pokrojone w ósemki jabłka układamy na wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 35minut.
E.O.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz