Składniki
- cukinia 2 sztuki
- 0,5kg mięsa mielonego ( z indyka )
- 2 cebule
- ok 4 pomidorów średniej wielkości
- przecier pomidorowy 250ml
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, bazylia
- ser feta ( użyłyśmy półtłustego )
Sposób przygotowania
Cukinię myjemy, kroimy na pół wzdłuż, a następnie łyżką należy wydrążyć miąższ.
Cebula i czosnek siekamy drobny, po czym smażymy je na oleju + dodajemy mięso mielone.
Do podsmażonego już mięsa dorzucamy pomidory i przecier. Wszystko dusimy razem ok. 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, a na koniec dodajemy miąższ, który uprzednio wydrążyliśmy.
Nasze połówki cukini wypełniamy pysznymmm farszem, posypujemy serem feta, zapiekamy w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
- cukinia 2 sztuki
- 0,5kg mięsa mielonego ( z indyka )
- 2 cebule
- ok 4 pomidorów średniej wielkości
- przecier pomidorowy 250ml
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz, bazylia
- ser feta ( użyłyśmy półtłustego )
Sposób przygotowania
Cukinię myjemy, kroimy na pół wzdłuż, a następnie łyżką należy wydrążyć miąższ.
Cebula i czosnek siekamy drobny, po czym smażymy je na oleju + dodajemy mięso mielone.
Do podsmażonego już mięsa dorzucamy pomidory i przecier. Wszystko dusimy razem ok. 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, bazylią, a na koniec dodajemy miąższ, który uprzednio wydrążyliśmy.
Nasze połówki cukini wypełniamy pysznymmm farszem, posypujemy serem feta, zapiekamy w piekarniku przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
E.O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz