czwartek, 2 maja 2013

Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo- czosnkowym !

Nasza ulubiona wersja penne z sosem śmietanowo-czosnkowym, z kurczakiem i pieczarkami.
Bardzo szybkie i proste danie.


Składniki

- pierś z kurczaka 500g
- 8 większych pieczarek
- duża śmietana 18%
- ok 3-4 ząbków czosnku
- makaron penne
- świeża pietruszka
- sól, pieprz

  
Sposób przygotowania



Zaczynamy od pokrojenia kurczaka na średniej wielkości kostkę, następnie na odrobinie oleju podsmażamy go na patelni, delikatnie doprawiając solą, pieprzem i odrobiną vegety. Kiedy jest już gotowy przekładamy go do naczynia.
Następnie to samo robimy z pieczarkami ( kroimy w plasterki, podsmażamy na masełku doprawiamy pieprzem, odrobiną soli ).
Dodajemy je do kurczaka kiedy są już podduszone.
Na małym ogniu mieszamy ze sobą pierś i pieczarki, dodajemy całą śmietanę i wyciskamy czosnek. Wszystko łączymy ze sobą mieszając, na koniec doprawiając dla smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi, proponujemy dodanie świeżo posiekanej pietruszki.
W czasie przygotowywania sosu- gotujemy makaron penne. 

Danie gotowe, smacznego !







2 komentarze:

  1. Naprawdę używasz Vegety do gotowania?

    Przedwczoraj robiłem prawie to samo danie, jednak mój sos był raczej pieczarkowy z kurczakiem, a nie odwrotnie.
    W zupełności wystarczy sól + pieprz, glutaminian sodu jest zupełnie niepotrzebny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdarza nam się używać Ziarenek Smaku, ale w znikomych ilościach.
    Sól i pieprz zapewne wystarczą :)

    OdpowiedzUsuń