Polecamy także wersję z jagodami - smakuje nieziemsko !
Składniki
- 8 jajek
- śmietana 36% ( 500ml )
- szklanka cukru
- mascarpone ( 250g )
- mascarpone ( 250g )
- cukier wanilinowy
- truskawki
- truskawki
Sposób przygotowania
Beza : Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, aż nasza masa będzie lśniła. (Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni )
Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa okręgi, następnie dzieląc białko na dwie części wykładamy je na papier.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa okręgi, następnie dzieląc białko na dwie części wykładamy je na papier.
Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i wstawiamy do piekarnika. Bezy pieczemy przez 30 minut, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy je w nim do ostygnięcia.
Masa : Ubijamy bitą śmietanę i dodajemy do niej serek mascarpone. Dodajemy do masy ok 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego.
Następnie na gotowej bezie układamy truskawki pokrojone w plasterki. Przykrywamy to naszą masą, dekorujemy truskawkami 2 warstwą truskawek i układamy naszą drugą bezę na wierzchu. Górę smarujemy masą i zdobimy truskawkami.
Gotowe !
E.O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz