poniedziałek, 27 maja 2013

Tort bezowy z truskawkami !

Wierzcie Nam, to najlepszy tort jaki miałyśmy okazję jeść.
Polecamy także wersję z jagodami - smakuje nieziemsko !


Składniki


- 8 jajek
- śmietana 36% ( 500ml )
- szklanka cukru
- mascarpone ( 250g )
- cukier wanilinowy
- truskawki

Sposób przygotowania


Beza Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, aż nasza masa będzie lśniła. (Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni )
Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa okręgi, następnie dzieląc białko na dwie części wykładamy je na papier. 
Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni  i  wstawiamy do piekarnika. Bezy pieczemy przez 30 minut, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy je w nim do ostygnięcia.


Masa : Ubijamy bitą śmietanę i dodajemy do niej serek mascarpone. Dodajemy do masy ok 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego.

Następnie na gotowej bezie układamy truskawki pokrojone w plasterki. Przykrywamy to naszą masą, dekorujemy truskawkami 2 warstwą truskawek i układamy naszą drugą bezę na wierzchu. Górę smarujemy masą i zdobimy truskawkami. 

Gotowe ! 



E.O

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz