Oto przepis :
Składniki
- 2 jajka
- śmietana 18% (250 ml)
- pomidor
- 3 cebulki
- 400g mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- szynka/salami
- 200g masła
- 4 łyżki zimnej wody
- 7 plasterków sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania :
Ciasto : Wszystkie składniki zagniatamy ( mąka, masło, szczypta soli, woda ). Przekładamy do formy i wkładamy do lodówki. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto nakłuwamy widelcem. Następnie pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 minut. ( aż się zarumieni ) - odstawiamy do wystygnięcia
Farsz: Na patelni podgrzewamy na maśle pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty czosnek. Następnie dodajemy szynkę/salami, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy cebulka zmięknie wykładamy farsz na ciasto, następnie pokrywamy go pokrojonymi pomidorami.
Całość polewamy przygotowanym sosem : śmietana, połowa sera pokrojonego w paseczki, 2 jajka, sól i pieprz dla smaku. A następnie wszystko posypujemy resztą sera. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, bazylią.
Tartę zapiekamy przez ok. 25/30 minut w temperaturze 180 stopni.
E.O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz