To pomysł jaki polecamy wszystkim szpinakożercom. Jak zawsze prosto i smacznie !
- filet z kurczaka 300g
- jogurt naturalny 4 łyżki
- szpinak 300g
- 2 ząbki czosnku
- ciasto francuskie
- 2 łyżki masła
- sos sojowy ( ok. 2 łyżeczek )
- szczypta chilli
- sos sojowy ( ok. 2 łyżeczek )
- szczypta chilli
- pieprz, sól czosnkowa lub zwykła, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Pierwszy krok to przygotowanie kurczaka. Myjemy i osuszamy mięso. Następnie fileta kroimy na 2 części, tak aby plaster mięsa był cieńszy, wtedy dobrze upiecze się w piekarniku.
Przygotowujemy marynatę : jogurt mieszamy z solą, pieprzem, sosem sojowym, odrobiną chilli.
Przygotowujemy marynatę : jogurt mieszamy z solą, pieprzem, sosem sojowym, odrobiną chilli.
Obtaczamy pierś w naszej marynacie i wstawiamy do lodówki na ok 20 min.
Następnie kroimy ciasto francuskie w paseczki i układamy kratkę na piersi.
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na ok 25 minut.
Szpinak : Podgrzewamy masło na patelni. Wrzucamy na patelnię drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek. Nie podsmażamy za długo, aby nie stał się gorzki. Szpinak siekamy drobno i dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką. Smaż kilka minut.
Szpinak : Podgrzewamy masło na patelni. Wrzucamy na patelnię drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek. Nie podsmażamy za długo, aby nie stał się gorzki. Szpinak siekamy drobno i dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką. Smaż kilka minut.
Na talerz wykładamy szpinak a na niego kurczaka - smacznego !
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńJa robię podobnie, uwielbiam szpinak.To prawda, jak się dobrze przyrządzi szpinak to smakuje każdemu. Raz zrobiłam tartę ze szpinakiem zajadała go moja siostra, która twierdzi, że nie lubi szpinaku:)
OdpowiedzUsuń