Składniki
- 4 średniej wielkości buraki
- 200g sera feta
- grejpfrut biały/czerwony/ lub pomelo
- rukola/roszponka
Dressing limonkowo-miętowy
- sok z limonki
- garstka świeżej mięty
- sok z połówki pomarańczy
-oliwa
- sól, pieprz dla smaku
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności musimy ugotować buraki w lekko posolonej wodzie. Muszą być miękkie ale umiarkowanie, żeby łatwo można było je pokroić w plasterki. Buraki wykładamy na talerz, a następnie przyprawiamy je świeżo mielonym pieprzem.
Kroimy ser feta w kosteczkę i wykładamy ją w dowolny sposób na talerzu.
Kiedy buraki i feta są już przygotowane, możemy do dania dodać plasterki pomelo lub grejpfruta, która idealnie skomponują się z burakami i przełamią smak fety, która jest słona.
Kiedy buraki i feta są już przygotowane, możemy do dania dodać plasterki pomelo lub grejpfruta, która idealnie skomponują się z burakami i przełamią smak fety, która jest słona.
Można też dołożyć rukolę lub roszponkę.
Przechodzimy teraz do przygotowania dressingu.
Wyciskamy sok z limonki i pomarańczy. Następnie dodajemy listki mięty, doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy odrobinę oliwy i wszystko blendujemy/miksujemy.
Tak przygotowanym dressingiem polewamy nasze carpaccio i ... Gotowe !
E.O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz