poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Krem czekoladowo-kawowy :)

A dziś coś dla smakoszy kawy i czekolady.
Deser prosty w przygotowaniu, mamy nadzieję, że skusicie się na przygotowanie go samodzielnie.



Składniki

- 100g gorzkiej czekolady
- 250g masła
-20g kawy rozpuszczalnej
- 1/2 litra mleka
- 200g cukru
- 100g mąki krupczatki
- 2 jajka



Sposób przygotowania

W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę, na odrobinie masła.
Następnie w większym naczyniu łączymy roztopioną czekoladę, mleko, jajka, kawę, cukier, mąkę, cały czas podgrzewając na niewielkim ogniu, mieszając. Kiedy już się podgrzeje, zdejmujemy z ognia i wszystko razem miksujemy, aż do połączenia się składników w gładką, puszystą masę.


Masę odstawiamy do ostudzenia.
 
W innym naczyniu ucieramy masło. ( miksujemy )
Kiedy nasza masa jest już ostudzona, dodajemy ją powoli miksując do masła.

Tak przygotowany krem wlewamy do pucharków i wkładamy do ostudzenia. Można też ubić bitą śmietanę, smakuje pysznie !




E.O

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz