Składniki
Ciasto : - mąka 200g
- 30g cukru + pół opakowania cukru wanilinowego
- 125g pokrojonego w kostkę masła
- 2 łyżki wody
- 2 żółtka
- łyżka śmietany ( niekoniecznie)
Masa: - 3 cytryny
- 3 jajka
- 100g cukru
- 200ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 3 cytryn
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
Sposób przygotowania
Ciasto : Wszystkie składniki starannie zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Kiedy ciasto jest już gotowe proponujemy odstawić je na chwilę do lodówki.
Następnie wylepiamy nim formę i nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Wstawiamy je PRZED wylaniem masy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190st.
Następnie wylepiamy nim formę i nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia. Wstawiamy je PRZED wylaniem masy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 190st.
Masa cytrynowa : Wszystkie składniki zmiksować.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę, po czym pieczemy tartę ok 30 minut w temperaturze 180st., aż tarta się zetnie.
Po upieczeniu tartę należy ostudzić, polecamy wstawienie jej do lodówki na ok. 2 godziny.
Gotowe !
Na podpieczone ciasto wylewamy masę, po czym pieczemy tartę ok 30 minut w temperaturze 180st., aż tarta się zetnie.
Po upieczeniu tartę należy ostudzić, polecamy wstawienie jej do lodówki na ok. 2 godziny.
Gotowe !
E.O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz