Została ona przygotowana na konkurs kulinarny. Co prawda nie wygrała, ale była pyszna !
Zachęcamy do przygotowania jej w Waszych domach.
Składniki
-1 litr wywaru warzywnego
-3 duże cebule
-ząbek czosnku
-100ml białego wytrawnego wina
-3 łyżki masła
-2 łyżki oleju
-Listek laurowy
-Szczypta tymianku
-Sól
-Pieprz
-3 duże cebule
-ząbek czosnku
-100ml białego wytrawnego wina
-3 łyżki masła
-2 łyżki oleju
-Listek laurowy
-Szczypta tymianku
-Sól
-Pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę
kroimy w piórka, podgrzewamy na oleju, tak żeby się zezłociła.Wlewamy do zezłoconej cebulki wino, podgrzewamy do momentu, aż odparuje.
Do gotującego się wywaru dodajemy masło i olej, a następnie zeszkloną
cebulę z winem.
Gotujemy to ok. 20.00 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dla tych którzy lubią- tymianek.
Jeśli ktoś chce może ją zagęścić- łyżką mąki, ale osobiście nie robimy tego.
Z zupą idealnie komponują się warkoczyki z ciasta francuskiego delikatnie muśnięte masłem.
Smacznego !
E.O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz