niedziela, 14 kwietnia 2013

Cebulowa z warkoczami !

Dziś chciałyśmy podzielić się z Wami naszą zupą cebulową.
Została ona przygotowana na konkurs kulinarny. Co prawda nie wygrała, ale była pyszna !
Zachęcamy do przygotowania jej w Waszych domach.


Składniki

-1 litr wywaru warzywnego
-3 duże cebule
-ząbek czosnku
-100ml białego wytrawnego wina
-3 łyżki masła
-2 łyżki oleju
-Listek laurowy
-Szczypta tymianku
-Sól
-Pieprz

Sposób przygotowania 

Cebulę kroimy w piórka, podgrzewamy na oleju, tak żeby się zezłociła.Wlewamy do zezłoconej cebulki wino, podgrzewamy do momentu, aż odparuje. Do gotującego się wywaru dodajemy masło i olej, a następnie zeszkloną cebulę z winem.

Gotujemy to ok. 20.00 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dla tych którzy lubią- tymianek.
Jeśli ktoś chce może ją zagęścić- łyżką mąki, ale osobiście nie robimy tego.
Z zupą idealnie komponują się warkoczyki z ciasta francuskiego delikatnie muśnięte masłem.

Smacznego !




 E.O










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz