Składniki
- 3 papryki czerwone
- 1 cukinia
- ok 5 większych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- ser żółty ok. 130g
- woreczek ryżu
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz dla smaku
- puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie paprykę, odcinając jej wierzch, usuwając gniazda.
Gotujemy ryż al dente.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy ją na oleju, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy je chwilę, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, posiekany drobniutko czosnek. Wszystko dusimy, doprawiając solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy ją na oleju, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy je chwilę, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, posiekany drobniutko czosnek. Wszystko dusimy, doprawiając solą i pieprzem.
Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowany wcześniej ryż. Dorzucamy połowę startego sera. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowane wcześniej papryki faszerujemy naszym nadzieniem. Posypujemy je serem i zamykamy paprykową pokrywką.
Teraz wylej do naczynia żaroodpornego pomidory z puszki, dodaj masło, sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku- wymieszaj. Wstaw w sos papryki. Całość przykryj i zapiekaj w piekarniku przez 50min w temperaturze 180st.
Smacznego !
E.O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz