Składniki
- 15 pieczarek
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 puszki pomidorów krojonych
- makaron lasagne
- 1 serek śmietankowy (topiony)
- sól, pieprz
Wywar:
-1 litr wody
- 1 kostka rosołowa
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Farsz
W pierwszej kolejności zajmujemy się pokrojeniem pieczarek i cebuli, marchewkę ścieramy na tarce, wyciskamy ząbki czosnku.
Pieczarki dusimy na patelni. Przekładamy do wysokiego garnka.
Następnie cebulę lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju ( uważajcie, aby jej nie przypalić ). Kiedy już się zarumieni, dodajemy do niej marchewkę i razem podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając.
Następnie cebulę lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju ( uważajcie, aby jej nie przypalić ). Kiedy już się zarumieni, dodajemy do niej marchewkę i razem podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając.
Cebulę wraz z marchewką również dodajemy do naczynia z pieczarkami.
Na patelni podsmażamy mięso mielone wraz z czosnkiem, soląc i pieprząc dla smaku, następnie dodajemy je do reszty przygotowanych składników farszu. Do wszystkiego dodajemy także pomidory i serek topiony.
Teraz należy wymieszać wszystkie składniki, aby połączyły się.
Przystępujemy do zrobienia wywaru. Gotujemy litr wody, w dzbanku lub innym naczyniu dodajemy do wody kostkę rosołową. Tak przygotowanym wywarem zalewamy farsz w garnku.
Następnie wszystko gotujemy, aż do odparowania wody.
Teraz należy wymieszać wszystkie składniki, aby połączyły się.
Przystępujemy do zrobienia wywaru. Gotujemy litr wody, w dzbanku lub innym naczyniu dodajemy do wody kostkę rosołową. Tak przygotowanym wywarem zalewamy farsz w garnku.
Następnie wszystko gotujemy, aż do odparowania wody.
Sos beszamelowy: W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, dodajemy mąkę mieszając energicznie do otrzymania jednolitej konsystencji.
Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy sos do wrzenia. Kiedy stanie się gęsty zdejmujemy go z ognia.
Dodajemy przyprawy do smaku i doprowadzamy sos do wrzenia. Kiedy stanie się gęsty zdejmujemy go z ognia.
Makaron przygotujmy dopiero wtedy gdy, farsz jest już gotowy. Gdybyśmy zrobili to wcześniej płaty skleiłyby się ze sobą.
Gotujemy wodę, kiedy zaczyna wrzeć zanurzamy w niej płaty makaronowe na ok 5 sekund, aby sparzyły się, wyjmujemy je i układamy w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Warstwy w naczyniu żaroodpornym układamy w następującej kolejności:
- makaron
- farsz
- sos beszamelowy
Taką kompozycję przekładamy trzykrotnie, o ile nasze naczynie jest na tyle wysokie, jeśli nie można oczywiście zrobić mniej warstw.
Na koniec przykrywamy naszą lasagne serem ( polecamy ser: mozzarella ).
Piekarnik nagrzewamy do 190st. , po wstawieniu naczynia ustawiamy termoobieg na 180st i zapiekamy ok. 50 min.
To efekt ! Smacznego !
E.O
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz