Składniki
- pierś z kurczaka
- papryka ( czerwona, żółta)
- czerwona cebula
- cukinia
- pieczarki
- młode ziemniaczki
Marynata do piersi : olej, pieprz, sól, 2 ząbki czosnku, papryka mielona, zioła prowansalskie
Pieczone ziemniaki: młode ziemniaki podgotowujemy lekko w osolonej wodzie. Po podgotowaniu odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w połówki po czym przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną mielonej papryki, przyprawą do pieczonych ziemniaków.
Sos czosnkowy : duży jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Na wstępie przygotowujemy marynatę do piersi, następnie kurczaka kroimy w plasterki i wkładamy do gotowej marynaty, aby przeszły smakiem przypraw. ( ok. 1 godz. )
Kroimy warzywa ( każdy wedle uznania, większe/mniejsze kawałki, jak wolimy ).
Kroimy warzywa ( każdy wedle uznania, większe/mniejsze kawałki, jak wolimy ).
Wszystko na koniec nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków w dowolnej kolejności.
Tak przygotowane szaszłyki grillujemy! Jednak...
Z racji tego, że nie miałyśmy takiej możliwości przygotowałyśmy je w piekarniku. Na niższy poziom wykładamy także ziemniaki.
Wszystko pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku, przez ok 25 minut.
Tak przygotowane szaszłyki grillujemy! Jednak...
Z racji tego, że nie miałyśmy takiej możliwości przygotowałyśmy je w piekarniku. Na niższy poziom wykładamy także ziemniaki.
Wszystko pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku, przez ok 25 minut.
Smacznego !
E.O
Super!!
OdpowiedzUsuńCzy mogę prosić o przepis na sos z suszonych grzybków?:)