czwartek, 11 kwietnia 2013

Krewetki z czosnkiem w białym winie !


Witajcie !

Oto Nasz pierwszy przepis. 
Jedni ubóstwiają krewetki, inni nienawidzą ich. Ten przepis skradł nasze serca. Niepowtarzalny smak i prostota w przyrządzeniu, polecamy wszystkim tym, którzy jeszcze nie wiedzą, że kochają krewetki!


                                                       Składniki:



-krewetki koktajlowe bądź królewskie ( w przepisie 20szt/ koktajlowe)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 ząbki czosnku
- garść świeżo posiekanej pietruszki
- sok z 1/2 cytryny
-1/4 kostki masła
- dla chętnych ( papryczka chili )
- sól, biały pieprz do smaku







Sposób przygotowania

Przed smażeniem przygotowujemy krewetki, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. 
Następnie wyciskamy sok z połówki cytryny i polewamy nim krewetki dodatkowo soląc je delikatnie i dodając pieprzu dla smaku. ( pozostawić je tak na ok. 20min )
W tym czasie drobno siekam czosnek, świeżą pietruszkę.
Kiedy krewetki są gotowe, podgrzewamy na patelni masło, następnie dodajemy czosnek, podsmażając to na małym ogniu ( należy uważać, żeby czosnek nie nadał gorzkiego smaku).
Następnie dodajemy wino, podgrzewamy odrobinę, aż sos się zredukuje, zgęstnieje. 
Na koniec wrzucamy garść pietruszki i zdejmujemy patelnię z ognia.
A teraz...  Smacznego !

E.O

















1 komentarz:

  1. Danie idealne jestem z tych co ubóstwiają krewetki. Zapraszam do siebie na konkurs
    http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html

    OdpowiedzUsuń