My uwielbiamy jagody - w każdej postaci.
Dziś polecamy jagodzianki !
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 50g margaryny
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 30g drożdży
- cukier waniliowy
- 150g cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 szklanki jagód
- łyżka mąki
- 3 łyżki cukru
Kruszonka :
- 200g mąki
- 100g masła
- 100g cukru
Sposób przygotowania
Ciasto: W pierwszej kolejności musimy przygotować rozczyn. W miseczce kruszymy drożdże,dodajemy jedną łyżkę mąki i jedną łyżkę cukru, następnie dolewamy odrobinę ciepłego mleka.
Kiedy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego resztę mąki, mleka, cukru, roztopioną i ostudzoną margarynę, 1 całe jajko i żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania
jagodzianek ).
Całość zagniatamy, aby ciasto odchodziło od ręki i było puszyste, w razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Ciasto odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie : Jagody mieszamy z cukrem i mąką.
Kruszonka : Łączymy masło, mąkę i cukier, aby otrzymać posypkę.
Kiedy ciasto jest gotowe rwiemy po kawałeczku nadziewając bułeczkę jagodami. Wykładamy je na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy naszą kruszonką.
Gdy wszystko jest już gotowe - pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut.
Kiedy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego resztę mąki, mleka, cukru, roztopioną i ostudzoną margarynę, 1 całe jajko i żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania
jagodzianek ).
Całość zagniatamy, aby ciasto odchodziło od ręki i było puszyste, w razie potrzeby można dodać więcej mąki.
Ciasto odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie : Jagody mieszamy z cukrem i mąką.
Kruszonka : Łączymy masło, mąkę i cukier, aby otrzymać posypkę.
Kiedy ciasto jest gotowe rwiemy po kawałeczku nadziewając bułeczkę jagodami. Wykładamy je na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy naszą kruszonką.
Gdy wszystko jest już gotowe - pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut.
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńIle drożdżówek wychodzi z tego przepisu?:)
OdpowiedzUsuńZ tych proporcji powinno wyjść ok. 15 :)
OdpowiedzUsuń