Teraz, kiedy mamy lato desery na zimno zdecydowanie smakują najlepiej.
Nie wierzycie ? Sprawdźcie sami.
Polecamy Panna Cottę z białą czekoladą !
Składniki
- 300 ml śmietany kremówki
- ok. 200 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki cukru
- 150g białej czekolady
Sposób przygotowania
- ok. 200 ml mleka
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki cukru
- 150g białej czekolady
Sposób przygotowania
Do garnuszka wlewamy śmietankę, mleko, czekoladę, cukier.
Podgrzewamy wszystkie składniki, pamiętając o tym aby nie zagotować masy.
Kiedy czekolada rozpuści się, zdejmujemy z ognia.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie żelatyny - zalewamy ją odrobiną zimnej wody. Czekamy aż spęcznieje i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym dodajemy do masy. Wszystko razem mieszamy.
Należy przygotować foremki na nasz deser. Formę proponujemy posmarować masłem, przed przelaniem masy.
Kiedy już gotowe są pucharki, przelewamy masę, po czym studzimy panna cottę przez ok 2 godziny w lodówce.
Deser można podawać z musem owocowym lub świeżymi owocami.
Podgrzewamy wszystkie składniki, pamiętając o tym aby nie zagotować masy.
Kiedy czekolada rozpuści się, zdejmujemy z ognia.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie żelatyny - zalewamy ją odrobiną zimnej wody. Czekamy aż spęcznieje i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym dodajemy do masy. Wszystko razem mieszamy.
Należy przygotować foremki na nasz deser. Formę proponujemy posmarować masłem, przed przelaniem masy.
Kiedy już gotowe są pucharki, przelewamy masę, po czym studzimy panna cottę przez ok 2 godziny w lodówce.
Deser można podawać z musem owocowym lub świeżymi owocami.
jeszcze nigdy nie próbowałam ani nie jadłam panna cotty - odstrasza mnie ta żelatyna, ale w takim wydaniu muszę ją w końcu wykonać - jagody + biała czekolada - mniam !
OdpowiedzUsuń