Sprawdza się to w przypadku leniwych z truskawkami :)
Polecamy !
Składniki
- truskawki
- 450g twarogu
- 250g mąki
- 2 jajka
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Twaróg
wyciskamy (mielimy na grubym oczku ), następnie dodajemy jajka i doprawiamy solą, dodajemy olej. Całość zagniatamy widelcem tak, żeby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę.
Na stolice wysypujemy make i dodajemy nasza masę twarogową, ugniatamy do uzyskania zwartego ciasta (gdyby ciasto nie kleiło się należy dodać więcej mąki).
Teraz przystępujemy do formowania naszych kluseczek.
Formujemy pasek i lekko uklepujemy ( nie za mocno aby została zachowana puszystość), kroimy w paseczki i wkładamy do wrzącej-osolonej wody.
Na stolice wysypujemy make i dodajemy nasza masę twarogową, ugniatamy do uzyskania zwartego ciasta (gdyby ciasto nie kleiło się należy dodać więcej mąki).
Teraz przystępujemy do formowania naszych kluseczek.
Formujemy pasek i lekko uklepujemy ( nie za mocno aby została zachowana puszystość), kroimy w paseczki i wkładamy do wrzącej-osolonej wody.
Gotujemy, a gdy zaczną wypływać na powierzchnię wody wyjmujemy je.
Leniwe polewamy przygotowanym w międzyczasie musem truskawkowy- gotowe !
E.O
Boski słodki obiad, mniaam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń