Składniki
Beza
- 5 białek
- 300g cukru
- szczypta soli
Masa
-500ml śmietanki 36%
- 2 opakowania serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy cukier do białek. Ubijamy do momentu otrzymania gładkiej, błyszczącej masy. Na papierze do pieczenia obrysowujemy kształt koła ( spód tortownicy ). Wykładamy naszą masę na blachę i przygotowany papier. Wstawiamy ją do nagrzanego piekarnika - 120 stopni. Pieczemy w takiej temperaturze 30 minut, po czym zmniejszamy ją do 100 stopni i pieczemy "suszymy" naszą bezę przez ok. 60minut. Otwieramy piekarnik i czekamy aż wystygnie.
Masa: Śmietankę 36% ubijamy, dodajemy powoli mascarpone, następnie dodajemy cukier puder. Wykładamy masę na bezę, dekorujemy owocami.
Delektujcie się smakiem!
Delektujcie się smakiem!
E.O
Uwielbiam wszystkie bezy, także zazdroszczę tym co teraz mogą sobie je zjeść :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/
Oj tak, dobra beza to czysta rozkosz... :)
OdpowiedzUsuń