wtorek, 9 lipca 2013

Sos kurkowy !

Prosty obiad, wzbogacony pysznym sosem kurkowym ! Smaczne połączenie.

Składniki


- 0,5 kg kurek
- świeża pietruszka
- 2 cebulki
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany

- 0,5l wody
- 3 kawałki piersi z indyka
- fasolka szparagowa
- 0,5 kg młodych ziemniaków

- listek laurowy, ziele angielskie
- sól/pieprz dla smaku

Sposób przygotowania



Sos: Kurki i cebulkę kroimy na kawałki, następnie w wodzie zagotowujemy grzyby.
Dodajemy do nich cebulkę, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy przez ok 20 min.

Kiedy wszystko się podgotowało, do kubeczka przelewamy pół szklanki wody z kurek i zagęszczamy ją mąką. Następnie powtarzamy czynność, tym razem dodając śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy świeżo posiekaną pietruszkę.

Pierś: Rozbijamy nasze kawałki piersi z indyka, następnie panierujemy w jajku
( doprawionym solą i pieprzem ), w bułce tartej, po czym smażmy ją na odrobinie oleju i masła.

Jako dodatek można podać fasolkę szparagową i młode ziemniaczki.

Smacznego !



E.O



1 komentarz:

  1. pyszny obiadek :) pozdrawiam i polecam dania na grilla http://www.zgrilla.pl/glazurowana-kielbasa-biala-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń