poniedziałek, 10 lutego 2014

Bułeczki maślane z kruszonką!

Piękny słoneczny poranek, świeże bułeczki z masełkiem i konfiturą - cudownieee, a fakt że przygotowaliśmy je samodzielnie dodatkowo zadowala :) Przepis jak zawsze prosty, dlatego zachęcamy Was do spróbowania.
Składniki 
- 100g cukru
- 500g mąki
- 40g drożdży
- 250ml mleka
- 2 żółtka 
- 70g miękkiego masła
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczka soli

Sposób przygotowania
Mleko, drożdże, cukier, jajka, masło, sól wymieszać przy użyciu miksera. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 1,5 godz. Następnie z ciasta należy uformować bułeczki. Bułeczki możemy posypać kruszonką. 
Gdyby ciasto było za rzadkie, dodajcie mąkę.
Pieczemy w ok. 20-25 minut w temperaturze 180-200 stopni.






E.O.





1 komentarz:

  1. Z takimi bułeczkami poranek musiał być udany! Cudnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń