sobota, 12 lipca 2014

Lemon sky - cytrynowa wariacja !

Ten deser został stworzony specjalnie na okres letni ;) Jest słodki i orzeźwiający.

W pierwszej kolejności należy przygotować lemon curd, jak ? To niezwykle proste :

Lemon curd:
 
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160g drobnego cukru
- 80g masła
- skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn

W garnuszku roztrzepujemy jajka, żółtka, cukier. Stawiamy na małym palniku i podgrzewamy, cały czas mieszając. Dodajemy teraz masło, skórkę z cytryny i sok. Następnie mieszamy do zgęstnienia i otrzymania gładkiej konsystencji. Teraz przecedzamy przez sitko, ale na koniec dodajemy skórkę z cytryny do kremu. Tak przygotowany krem można przechowywać w słoiczku do 2 tygodniu, w lodówce.



Kiedyś przygotowywałyśmy deser na wzór bałaganu w Eton, ten deser również jest do niego bardzo podobny.

 Potrzebujemy: 

- 300ml śmietanki 30% schłodzonej
-  świeże maliny ok. 200g
- 4 łyżki lemon curd
- bezy 


Sposób przygotowania

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy lemon curd i mieszamy, aż do połączenia się składników. Teraz wystarczy według własnej inwencji wyłożyć warstwy do pucharków. Schładzamy deser w lodówce. I ... gotowe!


E.O

2 komentarze:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń