środa, 17 kwietnia 2013

Nadziewane na patyki - szaszłyki !

Weekend majowy przed Nami, razem z nim grillowanie. Naszła Nas ochota na szaszłyki !

Składniki

- pierś z kurczaka 
- papryka ( czerwona, żółta)
- czerwona cebula
- cukinia
- pieczarki
- młode ziemniaczki

Marynata do piersi : olej, pieprz, sól, 2 ząbki czosnku, papryka mielona, zioła prowansalskie

  Pieczone ziemniaki: młode ziemniaki podgotowujemy lekko w osolonej wodzie. Po     podgotowaniu odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w połówki po czym przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną mielonej papryki, przyprawą do pieczonych ziemniaków. 

Sos czosnkowy :  duży jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, pół łyżeczki cukru, 3 ząbki czosnku




Sposób przygotowania
Na wstępie przygotowujemy marynatę do piersi, następnie kurczaka kroimy w plasterki i wkładamy do gotowej marynaty, aby przeszły smakiem przypraw. ( ok. 1 godz. )
Kroimy warzywa ( każdy wedle uznania, większe/mniejsze kawałki, jak wolimy ).
Wszystko na koniec nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków w dowolnej kolejności.

Tak przygotowane szaszłyki grillujemy! Jednak...
Z racji tego, że nie miałyśmy takiej możliwości przygotowałyśmy je w piekarniku. Na niższy poziom wykładamy także ziemniaki.

Wszystko pieczemy w nagrzanym do 180st piekarniku, przez ok 25 minut.
Smacznego !



E.O

1 komentarz:

  1. Super!!
    Czy mogę prosić o przepis na sos z suszonych grzybków?:)

    OdpowiedzUsuń