piątek, 17 maja 2013

Muffiny z rabarbarem !

Rabarbar- dziś pierwszy raz miałyśmy z nim do czynienia w kuchni. To nasza pierwsza rabarbarowa kreacja.
Mamy nadzieję, że przepis sprawdzi się również Wam. 


Składniki


- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru 
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka mleka 
- 50 ml oleju
- 1 łyżka śmietany
- 200g rabarbaru

Sposób przygotowania :


Myjemy rabarbar i kroimy w kosteczkę.
W naczyniu mieszamy składniki suche : mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia.
W osobnym naczyniu mieszkamy : jajka, mleko, śmietanę i dodajemy rabarbar.
Łączymy składniki z obu naczyń i mieszamy chwilę, aby składniki się połączyły.

Kruszonka : ( wszystkie składniki łączymy ze sobą )
- 70 g mąki przennej
- ok. 4 łyżek cukru
- 50g masła

Do przygotowanych foremek przekładamy ciasto i posypujemy je kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 30 minut.

E.O



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz