sobota, 18 maja 2013

Zupa rzodkiewkowa !

Niezbyt popularna, ale wyjątkowo smaczna.
Dlatego właśnie polecamy ją wszystkim tym, którzy nie mieli jeszcze przyjemności skosztowania.


Składniki


- 1 cebula
- 3 duże ziemniaki
- 2 pęczki rzodkiewki
- 50g masła
- 1l bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany
- sól, pieprz
 Bulion : seler, pietruszka, 2 marchewki



Sposób przygotowania 



Cebulę i ziemniaki obieramy - kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki, listki również myjemy i siekamy je drobno.
W garnku roztapiamy masło, podsmażamy cebulkę tak, aby zeszkliła się, a następnie dodajemy do niej rzodkiewkę, liście i ziemniaki, dodając także bulion. Całość gotujemy przez około 30 minut na średnim ogniu.

Kiedy warzywa będą już miękkie, zupę miksujemy. Dodajemy do niej śmietanę, po czym ponownie zagotowujemy, doprawiając solą i pieprzem.


E.O

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz