czwartek, 14 listopada 2013

Krem z marchwii z tymiankiem !

Nie wiem jak Wy, ale dla nas kremy są idealnym posiłkiem. Po pierwsze przyrządza się je stosunkowo szybko, a po drugie nie wymagają wiele pracy i smakują rewelacyjnie. Dziś propozycja marchewkowa. Bardzo delikatna, na pewno posmakuje każdemu.

Składniki

- 1/2 średniej cebuli
- 500g marchewki
- 15g oliwy z oliwek
- 100ml śmietany 18%
- 1 kostka bulionu warzywnego 
- pół łyżeczki suszonego tymianku ( warto użyć świeżego )
- ok. 600ml wody
- pieprz, sól 

Cebulę pokroić w plasterki, następnie udusić ją na oliwie. Następnie bierzemy garnuszek, do którego przekładamy naszą uduszoną cebulę, zalewamy ją przegotowaną wodą, dodajemy pokrojoną w paseczki marchew, kostkę bulionu, sól, pieprz i tymianek. Gotujemy wszystko, aż marchewka będzie miękka. Kolejny krok to zblendowanie zupy. Kiedy nasz krem jest już zmiksowany dodajemy śmietanę i jeszcze raz miksujemy krótką chwilę.

E.O


2 komentarze:

  1. Musi być bardzo rozgrzewająca :)
    Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten zestaw nie bardzo do mnie przemawia. Spróbuj dodać do tej zupy imbiru a zobaczysz jak zmieni smak.Dynia świetnie się komponuje z przyprawami korzennymi (imbir, curry). Ja robię zupę z dyni w 3 wersjach. Ostatnio robiłam krem z dyni i pieczonej papryki oczywiście z imbirem.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń